Odpady spożywcze
Do grupy odpadów spożywczych zalicza się odpady takie jak:
- resztki jedzenia i pozostałości kuchenne;
- przeterminowaną żywność;
- produkty spożywcze wycofane z rynku;
- odpady poprodukcyjne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
oraz inne, nienadające się do spożycia artykuły.
Odpady spożywcze powstają w związku z działalnością takich placówek jak restauracje, bary gastronomiczne, szkoły, przedszkola oraz inne, zajmujące się żywieniem zbiorowym.
Odbiór odpadów organicznych
Odbiorem odpadów organicznych interesuje coraz większe grono klientów. Nie dotyczy to jedynie restauracji czy przemysłu rolno-gastronomicznego. Segregacja odpadów staje się powszechnym obowiązkiem. Regulacje prawne dotyczące segregacji odpadów zaczynają dotyczyć nie tylko przedsiębiorców i placówek naukowych, medycznych czy użytku publicznego.
Segregacja pozwala na obniżenie oraz racjonalizację kosztów odbioru odpadów, dlatego podmioty niezwiązane bezpośrednio z sektorem gastronomicznym również poszukują firm zajmujących się odbiorem tego rodzaju odpadów, związanych między innymi z sezonowymi pracami, takimi jak koszenie trawy czy przycinka drzew.